Tips vid förvaring av klocka

Rolex klockaEn klocka, och framförallt en lite dyrare sådan som tex. en Rolex, eller Breitling, är mer än bara en tidmätare. De kan förutom en stilfull accessoar även ofta en dyrbar investering. För att behålla din klockas skönhet och funktion över tid är det viktigt att förvara den på rätt sätt. I denna artikel kommer vi att presentera några användbara tips för att hjälpa dig att skydda dina klockor och förlänga deras livslängd.

Klockbox och klockfodral

För att undvika att dina klockor utsätts för damm, fuktighet eller stötar är det bäst att förvara dem i en klockbox eller klockfodral. Dessa förvaringslösningar är speciellt utformade för att skydda klockor från yttre påverkan och skador. Välj en klockbox med mjuka fack eller individuella kuddar för att hålla klockorna separat och undvika repor eller skav.

Håll klockorna borta från direkt solljus

Exponering för starkt solljus kan påverka klockans färg och material över tid. För att undvika blekning eller missfärgning bör du undvika att placera klockorna på platser där de utsätts för direkt solljus. Förvara dem istället på en sval och mörk plats, borta från fönster eller andra ljuskällor.

Regelbunden service och underhåll

För att säkerställa att din klocka fortsätter att fungera korrekt och behålla sitt värde, bör du regelbundet skicka den på service till en auktoriserad klockmakare. En professionell service kan inkludera rengöring, smörjning och justering av klockans rörelse. Detta hjälper till att förebygga eventuella problem och förlänger klockans livslängd.

Undvik magnetiska fält

Magnetiska fält kan störa klockans precision och göra att den går fel. Förvara därför dina klockor borta från starka magnetiska källor, som till exempel högtalare, mobiltelefoner eller magnetiska smycken. Om din klocka skulle utsättas för magnetism, ta den till en klockmakare för att kontrollera och åtgärda eventuella avvikelser.

Resesäker förvaring

När du reser är det viktigt att ha rätt förvaringslösning för dina klockor. En robust och vadderad resväskelåda eller en speciellt designad klockväska kan skydda dina klockor mot stötar och skador. Se till att varje klocka är ordentligt innesluten och inte kan röra sig inuti fodralet under transport.

Följ tillverkarens rekommendationer

För att vara säker på att du tar hand om din klocka på bästa möjliga sätt är det alltid bra att följa tillverkarens rekommendationer och riktlinjer för förvaring. Varje klockmärke kan ha specifika instruktioner för att bevara klockans kvalitet och funktion över tiden. Dessa rekommendationer kan omfatta förvaringstemperatur, luftfuktighet och andra specifika förhållanden som bör beaktas.

Rotationssystem för automatiska klockor

Om du äger flera automatiska klockor kan det vara fördelaktigt att använda ett rotationsystem för att förhindra att klockorna står stilla under långa perioder. Automatiska klockor drivs av rörelsen på bärarens handled, men om de inte används regelbundet kan de sluta gå. Genom att använda en klockrotator kan du hålla dina klockor igång och i bästa möjliga skick när de inte används.

Förvara extra remmar separat

Om din klocka har utbytbara remmar eller armband är det bra att förvara de extra remmarna separat från själva klockan. Detta hjälper till att undvika repor eller skador på klockan och gör det enklare att byta rem när det behövs. Förvara de extra remmarna i en separat påse eller förvaringsfack för att hålla dem rena och i gott skick.

Långtidsförvaring av klocka

En klocka är en ofta dyrbar accessoar som man förvarar på ett säkert sätt. Om du tex. flyttar mm och det är en klocka som du inte använder ofta, så är det viktigt att man kollar vad som gäller med exempelvis försäkring om man skulle förvara den i ett minilager med värme och utan UV-ljus under längre tid som tex. Åsa Lager och förvaring. Det finns dock ofta ett minilager i närheten där du befinner dig. Om det är en även betydelsefull klocka för dig, kolla även upp så du känner dig nöjd med förvaringen säkerhetsmässigt.

Sammanfattning

Förvaring av klockor är en viktig del av att bevara deras skönhet och funktionalitet över tiden. Genom att använda en klockbox eller klockfodral, undvika direkt solljus, skicka klockan på regelbunden service och undvika magnetiska fält, kan du förlänga livslängden på din klocka. Vid resor är det viktigt att använda resesäker förvaring och följa tillverkarens rekommendationer. Genom att följa dessa tips kan du njuta av dina klockor i många år framöver och bevara deras värde. Kom ihåg att varje klocka är unik, så det kan vara bra att konsultera tillverkarens instruktioner för att få bästa möjliga vård för din specifika klocka.