Vattentåliga klockor & surf klockor

Vattentåliga klockor & surf klockorDet finns många klockor som marknadsförs som vattentåliga. Men de är långt ifrån likvärdiga. Vi har tagit en titt på Köpaklocka.com vad man bör tänka på innan man bestämmer sig för att slutföra sitt köp.

Begreppet vattentät eller vattentålig klocka åsyftar en klocka som i viss utsträckning kan hantera vattenstänk eller det vattentryck som uppstår när den försänks i vatten. Beroende på hur vattentät klockan är kan den vara lämpad för allt ifrån allmän vattenlek till intensiv dykning på påtagliga djup.

Klassificering av vattentäta klockor

Den numera gällande standarden för vanliga klockors vattentäthet är ISO 22810. Klockor som utvärderas i enlighet med denna får även en ATM-klassificering där ett högre värde innebär att klockan är mer vattentålig.

  • 30 M/ 3 ATM hanterar småstänk men klarar inte att av att utsättas för en duschning eller bad.

  • 50 M / 5 ATM är motståndskraftig mot dusch, snorkling och vardaglig vattenexponering.

  • 100 M / 10 ATM passar för vattensport på hobbynivå.

  • 200 M / 20 ATM är väl lämpad för intensiv eller professionell vattensport.

  • Dykarklockor följer standarden ISO 6425 och är därför extra tåliga när det kommer till djuphavstryck. Dessa klockor är framtagna för att tålig i stort sett all sorts vattenaktivitet.

Det är viktigt att välja en en klocka vars vattentålighet motsvarar vattenmängden man planerar att utsätta den för. Många rekommenderar att man ger sig själv lite marginal och väljer att köpa en klocka som tål lite mer än vad man egentligen kommer att behöv.

Gör inte misstaget att utgå ifrån att den graderade vattentätheten motsvarar hur många meters djup som klockan kan hantera. Det är en vanlig misstolkning när många köper en klocka som resulterat i att många klockor tagit skada. Har du valt en dykarklocka bör du även se till att få den tryck-testad i samband med batteribyte, då ser du till att såväl tätningar som höljet håller tätt vilket minimerar risken för att klockan ska gå sönder i onödan.

Klockor för surfning

När det gäller surfklockor så ställs en del särskilda krav (om du tex. tänkt åka på en Surfresa). Mycket på grund av de kommer att utsättas för ganska intensiva mängder vatten. Därför kan det vara värt att fundera lite extra innan man gör sitt beslut. Särskilt då moderna surfklockor även har en del extrafunktioner så som indikator för tidvatten och väderfunktioner. För surfning så är det definitivt en bra idé att se till så att klockan är graderad för åtminstone 10 ATM. Vill du vara absolut säker på att den tål alla situationer så kan det även vara värt att överväga en regelrätt dykarklocka.

  • Se till att vattentåligheten är minst 10 ATM för att undvika att klockan tar skada vid surfning.

  • Kontrollera så att klockan har de funktioner du efterfrågar.

  • Glöm inte att bekvämlighet ofta är en viktig sak. Särskilt om du använder våtdräkt eller annan åtsittande klädsel.

Är du osäker på vad som är rätt för dig kan du med fördel välja en billigare klocka för att testa. I många fall kan det vara enklare att börja med en enklare och mer grundläggande klocka, men då som endå är anpassad för aktuella vatten-förhållanden. Har man behov för något mer avancerad går det alltid att ordna i efterhand.